Blog

Na Lissabon is Porto de grootste stad van Portugal. Met haar machtige Sé (kathedraal) die hoog waakt boven de stad en uitkijkt op de Gustav Eiffel brug, de rivier Douro en de tegenoverliggende porthuizen van Gaia en iets verderop de Atlantische Oceaan. De stad is op meerdere heuvels gebouwd en biedt daardoor vele prachtige uitzichten. Porto is een kleurrijke stad die onder meer bekend staat om zijn port en de vele mooie bruggen. Ontdek het zelf. Een bezoek aan deze stad die zowel portwijn als Portugal hun naam gaf, is meer dan de moeite waard. 

De bekendste wijk van Porto is ongetwijfeld Ribeira (de oude stad). Ribeira is het historische centrum van Porto. Hier vindt een groot deel van het uitgaansleven plaats en bevinden zich de meeste bezienswaardigheden. Als bezoeker van de stad doet u er verstandig aan een paar goede wandelschoenen mee te nemen, want deze oudste wijk kan het beste te voet worden verkend. Verder is het gewoon genieten van deze oude levendige volkswijk met een doolhof van nauwe straatjes, smalle steegjes en romantische pleintjes. Wanneer u hier doorheen loopt, heeft u het gevoel dat u wordt teruggeplaatst in de tijd, geen wonder dat deze wijk in 1996 door Unesco is uitgeroepen tot werelderfgoed.

Wat te doen in Porto

De kathedraal (Sé) van Porto ligt op de hoogste heuvel van de stad en lijkt op een vesting. Deze kerk was dan ook een symbool van het katholieke verzet tegen de islamitische Moren. De Sé stamt uit de 12e en 13e eeuw maar tot in de 19e eeuw zijn er delen aan toegevoegd of veranderd, waardoor het geheel een interessante mix van bouwstijlen is.

Ribeira is het oude centrum van Porto dat in zijn geheel op de Werelderfgoed lijst van UNESCO staat. Steile nauwe straatjes, karakteristieke huizen, veel leven en overal wasgoed. De strook langs de Douro is ’s avonds het centrum van het uitgaansleven.

Porto_3 Stedentrip Porto

Deze kerk is vooral beroemd om het uitbundige houtsnijwerk in het interieur, ingelegd met bladgoud (in totaal meer dan 200 kilo goud). De sobere Franciscanen waren zo verbolgen over deze rijke decoraties dat de kerk als gebedshuis werd gesloten.

De druiven voor de Portwijn groeien in de Dourovallei, maar de rijping gebeurt nog steeds in de stad. Of liever gezegd in Gaia, aan de overkant van de Douro, dat officieel geen deel is van Porto. Een bezoek aan de wijnkelders wordt natuurlijk besloten met het drinken van een glaasje port.

De imposante stalen brug over de Douro is het symbool van Porto. Gebouwd door een Belgische leerling van Gustave Eiffel houdt deze brug al meer dan 120 jaar stand. Wilt u niet al te veel klimmen, neem dan de metro die over het bovenste dek rijdt.

Porto_1 Stedentrip Porto

Een van de meest bezochte musea is Fundação de Serralves, het Museum voor Moderne Kunst. De moderne architectuur van het gebouw is al een bezoek waard, maar zeker ook het uitgestrekte park eromheen.

De klokkentoren van de Igreja dos Clérigos steekt hoog boven Porto uit en is evenzeer een symbool van de stad als de Dom Luís brug. Om boven te komen moet u 225 trappen beklimmen, maar u heeft een schitterend uitzicht over Porto en omgeving.

Porto_2 Stedentrip Porto

Het oudste kunstmuseum van Portugal heeft een interessante collectie sculpturen van de beeldhouwer Soares dos Reis. Daarnaast ziet u er werken van Portugese schilders van de 16e t/m de 20e eeuw, fraai glaswerk en zeldzaam porselein.

De concertzaal Casa da Música werd gebouwd door de Rotterdamse architect Rem Koolhaas. Het was de bedoeling het gebouw op te leveren in 2001, toen Porto en Rotterdam samen Culturele Hoofdstad van Europa waren, maar het werd pas in 2005 geopend.

Het Beurspaleis van Porto laat zien hoe belangrijk de handel was in de 19e eeuw. Het hoogtepunt is de Arabische Zaal die is ontworpen naar het voorbeeld van het Moorse Alhambra in Granada.

Boek je stedentrip naar Porto