Toerisme Europa | Betoverende Duitse Kerstmarkten

Blog

Toerisme Europa | Betoverende Duitse Kerstmarkten

Met de feestdagen in aantocht is er geen betere manier om in de kerstsfeer te komen dan een bezoek aan een van de beroemde Duitse kerstmarkten. Kerstmarkten, in het Duits bekend als "Weihnachtsmarkt," hebben een lange geschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw. Ze begonnen als kleine bijeenkomsten waar handelaars hun waren verkochten in aanloop naar Kerstmis. 

Deze markten waren vooral bedoeld voor de aankoop van kerstcadeaus en het genieten van seizoensgebonden lekkernijen. Tegenwoordig zijn ze uitgegroeid tot grootschalige evenementen die de hele stad in de kerstsfeer onderdompelen.

Een van de meest opvallende kenmerken van Duitse kerstmarkten is de magische atmosfeer. Steden en dorpen worden prachtig verlicht met duizenden fonkelende lichtjes, en de geur van glühwein, geroosterde amandelen en bratwurst vult de lucht. Vaak worden hele pleinen omgetoverd tot winterwonderlanden, met versierde kerstbomen, prachtig gedecoreerde kraampjes en sfeervolle muziek die uitnodigt tot gezelligheid en samenzijn.

Een van de hoogtepunten van Duitse kerstmarkten is de mogelijkheid om unieke ambachtelijke geschenken te kopen. Handwerkslieden en kunstenaars presenteren hun vakmanschap in kraampjes die vaak tot de rand toe gevuld zijn met handgemaakte sieraden, keramiek, houtsnijwerk, kaarsen, en andere unieke cadeau-ideeën. Deze markten zijn een paradijs voor shoppers die op zoek zijn naar originele geschenken met een persoonlijke touch.

Voor fijnproevers is een bezoek aan een Duitse kerstmarkt de mogelijkheid om lokale traditionele gerechten te proberen. Naast de eerder genoemde glühwein en bratwurst, kun je genieten van een scala aan gerechten zoals schnitzels, kartoffelsalat (aardappelsalade), reibekuchen (aardappelpannenkoekjes), en stollen (kerstbrood). Vergeet ook niet om een portie gebrande amandelen of Lebkuchen (kruidkoek) te proeven!

Naast winkelen en smullen, bieden Duitse kerstmarkten ook volop entertainment. Er zijn vaak optredens van koren, muzikanten en zelfs theaters die kerstvoorstellingen opvoeren. Kinderen kunnen genieten van draaimolens, schaatsbanen en ontmoetingen met de kerstman. Er is voor iedereen wel iets te doen om in de kerstsfeer te komen. Natuurlijk verschilt dit allemaal per stad.

Duitsland telt honderden kerstmarkten, hieronder een selectie van de meest populaire:

Aken

Oberhausen

Keulen

Düsseldorf

Essen

Dresden

Münster

Dortmund

Berlijn

Hamburg

Osnabrück

München

Kerstmarkten